Het LAndgraafs Symfonie Orkest

Het LAndgraafs Symfonie Orkest (LASO) werd in 1982 door Harry Dieteren en enkele musici uit de pas geboren gemeente Landgraaf opgericht. Harry werd in 1944 in Schinnen geboren en woonde in Landgraaf. Hij was sinds de oprichting van het Landgraafs Symfonie Orkest (7 januari 1982) tot 9 augustus 2004 dirigent. Na zijn overlijden op 9 augustus 2004, bleef het orkest onder leiding van enkele opeenvolgende dirigenten, spelen. Het orkest kan terugblikken op meer dan 40 jaar succesvol musiceren.

Het orkest verzorgt, met medewerking van solisten uit binnen- en buitenland, vele concerten. Haar maatschappelijke betrokkenheid toont het LASO door de jaarlijkse uitvoering bij Stichting Mondriaan. Op verzoek van de Gemeente Landgraaf gaf het LASO op 7 april  2017 acte de prĂ©sence tijdens de opening van het Burgerhoes. In 2022 vierde het LASO samen met de gemeente Landgraaf hun 40-jarig jubileum door middel van een feestelijk concert in het Burgerhoes.


Het LASO zoekt steeds samenwerking met koren, solisten en andere orkesten. Het geeft een podium aan conservatoriumstudenten.

In het LASO musiceren vele talentvolle amateur musici tot semi profs. Ondersteund door een grote vriendenkring werkt het orkest aan de muzikale toekomst onder de professionele leiding van Christiaan Janssen. 

Het muzikale repertoire is veelzijdig. LASO voert muziek uit van barok tot modern en van klassiek tot pop en film muziek. Daarnaast begeleidt het LASO koren en bekende solisten. In het LASO zijn alle leeftijdsgroepen vertegenwoordigd.

Het orkest is altijd op zoek naar nieuwe leden die het orkest willen aanvullen.