Landgraafs Symfonie Orkest

Nieuws & kalender

Repetitielokaal

Sunplein 19
6373 LG Landgraaf

Van 11 juli t/m 15 augustus is er geen repetitie in verband met de zomervakantie. Op 22 augustus start het nieuwe seizoen weer.

Dagen
Uren
Minuten

Halleluja-concert

Halleluja concert Landgraafs Symfonie Orkest
.LASO
Op 19 mei jl. concerteerde het LASO in de Martinuskerk te Vijlen samen met de sopraan Amy Schillings en het koor St. Gregorius. 
In het LASO zijn jong en oud vertegenwoordigd. Het LASO voert symfonieën, pop- en filmmuziek uit en begeleidt koren en solisten.
Het orkest is een publiekstrekker  en speelt voor volle zalen.
Ondersteund door een grote vriendenkring werkt het orkest aan de muzikale toekomst onder de professionele leiding van dirigent Paul Theunissen. Hij arrangeert en bewerkt muziek en inspireert het orkest tot uitvoeringen op hoog niveau. 

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

23 juni
Eurode Muziekdag bij de Baalsbuggermolen

De jaarlijkse Eurode Muziekdag (10.30 – 17.30 uur)  groeit en biedt ieder jaar weer een omvangrijk en gevarieerd programma, op de graanzolder van de watermolen en in de grote tent op het voorterras. Uiteraard wordt ook graan gemalen! Er is een toenemende samenwerking met muziekscholen uit de Euregio: Nederland, België en Duitsland. Het programma voor zondag 23 juni 2019 ziet er gevarieerd uit. Wij nodigen ook ieder jaar nieuwe amateur-ensembles uit, die meestal professioneel begeleid worden. Vaak zijn ook ‘oude getrouwe’ ensembles weer van de partij.

Hoogtepunt voor zondag 23 juni is ongetwijfeld de officiële opening om 12.30 uur, met ‘Ode an die Freude’. De jubilerende muziekschool Herzogenrath bestaat 40 jaar en wordt in het zonnetje gezet. De nieuwe burgemeester van Kerkrade, mevrouw Petra Dassen en locoburgemeester, de heer Dr. Manfred Fleckenstein van Herzogenrath, zullen de opening verrichten. Het bekende TripleB-orkest zorgt voor de muzikale omlijsting.

De basis van de Eurode Muziekdag blijft altijd het optreden van jonge amateur-musici die zich graag willen laten horen en deze muziekdag aan het Wormdal van een ‘bruisende’ sfeer voorzien. Zij zijn gedreven musici en hebben een zeker niveau bereikt. Men kan, ter afwisseling, bij het graanmalen gaan kijken of een korte wandeling maken, de nieuwe vispassage bekijken en het Wormdal verkennen. Het bord ‘WasserWegWurm’ bij de Groene Voetgangersbrug wijst de weg.

Maar muziek maken en beluisteren blijft op deze Eurode Muziekdag uiteraard nummer één! Natuurlijk is het Landgraafs Symfonie Orkest (LASO) ook vertegenwoordigd: Blazers-ensembles zullen o.l.v. dirigent Paul Theunissen diverse malen van zich laten horen.

Het programma vindt u in diverse media of is via info@watermillfoundation.nl op te vragen. Maar u kunt zich ook laten verrassen. De terrassen zijn open en u wordt goed voorzien van koffie en vlaai! Veel plezier en graag tot zondag de 23ste! 

Attentie: De Meuserstraat in Haanrade/Kerkrade is op zondag 23 juni van 12.00-14.00 uur gedeeltelijk afgesloten. De Baalbruggermolen is gedurende deze tijd alleen bereikbaar via Herzogenrath; parkeren op de Merksteiner Straße.

De ingang voor de Eurode Muziekdag is dan over de Groene Voetgangersbrug

De geschiedenis van de abdij over de periode 1104-1157 is neergelegd in een kroniek. Daarin is al snel sprake van een molen. it 1437 dateren de oudst bekende pachtpapieren. De molen blijkt een banmolen te zijn, ingezetenen zijn verplicht hun graan op deze molen te laten malen. Tot aan einde van de 17e eeuw stond de waterradmolen verder stroomafwaarts langs de beek, daarna kwam de molen op de huidige plek in een nieuw onderkomen.

De Franse bezetter onteigende in 1796 vele rechten en goederen. Heerlijke rechten, kloosters en gilden werden opgeheven, de eigendommen in beslag genomen en openbaar verkocht. Dat betekende het einde van de kloostermolens, de molens kwamen in particuliere handen. Een kannunik van de abdij doet het hoogste bod.

Het waterrad gaat in 1916 verloren bij een extreem hoge waterstand en op de plaats van het waterrad wordt een jaar later een turbine in een turbinekamer geplaatst. De laatste molenaar is Mathieu Huynen die de molen in 1951 kocht. Zijn erven verkopen in 1974 het stuwrecht en de molenbeek wordt rechtgetrokken voor een betere waterafvoer. De in steeds slechtere staat verkerende molen staat vanaf 1991 twaalf jaar lang te koop en wordt tenslotte gekocht door Marga Wolthuis, contrabassiste bij het LASO.

De Baalsbruggermolen is dus maar liefst 900 jaar oud en de enige abdijmolen van Nederland. De molen is de afgelopen jaren gerestaureerd en binnenkort komt er een waterrad aan de gevel. In de molen worden regelmatig activiteiten georganiseerd. De Baalsbruggermolen ligt in het Wormdal, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen langs het meanderende grensriviertje de Worm. Ook kun je hier genieten van bijzondere flora en fauna.
Voor meer informatie over mogelijkheden in de Baalsbruggermolen kun je het beste mailen naar de stichting Watermillfoundation info@watermillfoundation.nl. 

27 oktober Bevrijdingsconcert

In september is het 75 jaar geleden dat de diverse gemeenten, die nu samen de gemeente Landgraaf vormen, bevrijd werden. Ter gelegenheid hiervan geeft het Landgraafs Symfonie Orkest op 27 oktober  in de middag een concert  in het Burgerhoes van Landgraaf.  Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk.

Repetities

Kom gerust een kijken!

Het Landgraafs Symfonie Orkest repeteert iedere donderdagavond van 20:00 uur tot 22:00 uur.

Repetitiezaal: Harmoniezaal SUN-plein 19 6373 LG Landgraaf (Nieuwenhagen) Voor meer informatie: Thea Peeters, tel : 045-5743235 email: dwapeeters@home.nl

Lid worden

Eerst op proef? Ja, dat kan!
Wanneer je geïnteresseerd bent in het LASO en je overweegt om lid te worden van ons symfonieorkest, dan geven wij je daar graag alle gelegenheid voor.

De eerste vier weken c.q. repetitieavonden mag je bijwonen, zonder dat je contributie verschuldigd bent. Meespelen met andere orkestleden mag al vanaf de eerste repetitieavond. Meer informatie? U kunt ook bellen naar Philomene Horck tel : 045-5311298